Prof.univ.dr. Eugen Cosmin Enache, managerul proiectului Viitorul tău în antreprenoriat și profesor al Universității de Vest din Timișoara, vorbește despre motivele pentru care tinerii din mediul academic trebuie să participe la cursul gratuit de antreprenoriat de la prestigioasa instituție.
Care este scopul acestui proiect – Viitorul tău în antreprenoriat – soluție pentru o carieră de succes?
Proiectul vizează implementarea unui program integrat de informare și formare antreprenorială care să conducă la creșterea gradului de ocupare și a culturii antreprenoriale a absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar în județele regiunii Vest, prin crearea și dezvoltarea de afaceri în sectoare economice cu potențial competitiv și în domenii de specializare inteligentă.
1. Obținerea și dezvoltarea unor competențe antreprenoriale pentru 341 de absolvenți de învățământ terțiar universitar și non universitar în județele regiunii Vest, prin intermediul unor programe de formare antreprenorială în vederea dezvoltării competențelor și capacităților de a iniția și dezvolta afaceri sustenabile.
2. Sprijinirea implementării și dezvoltării de activități antreprenoriale de către membrii grupului țintă, prin acordarea ajutorului de minimis și a suportului pentru înființare și dezvoltare pentru minim 23 de afaceri în sectoare economice cu potențial competitiv și în domenii de specializare inteligentă din regiunea Vest.
Cine sunt beneficiarii direcți ai acestui program?
Vor fi acceptați în grupul țintă 341 de candidați, selecția fiind realizată în ordinea înscrierii, pe principiul ”primul venit, primul servit”, cu respectarea prevederilor metodologiei publicate pe site.
Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- au statutul de studenți (minim anul 2 de studiu), masteranzi sau doctoranzi;
- au domicilul sau reședința în România;
- nu au făcut parte din grupul țintă al altor proiecte finanțate prin programele România Startup Plus, Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale, SES Rural sau Innotech Student;
- nu au participat la cursuri de formare Competențe antreprenoriale finanțate prin Fondul Social European.
Ce abilități / informații deprind participanții la proiect, pe parcursul trainingului, și cum se desfășoară acesta?
Programul va cuprinde 45 de ore de formare (eșalonate de-a lungul unui interval de o săptămână) și va fi structurat în 5 module. Toate activitățile de formare vor fi organizate online, prin intermediul platformei si serviciilor digitale Google.
- Modulul 1 – Antreprenoriat. Planul de afaceri în sprijinul antreprenorului;
- Modul 2 – Tehnici de negociere în antreprenoriat și în afaceri;
- Modul 3 – Managementul si marketingul afacerii;
- Modul 4 – Previziuni financiare;
- Modul 5 – Dezvoltare durabilă.
Participanții la programul de formare antreprenorială dobândesc competențe precum:
- Descrierea, explicarea, analiza şi aplicarea conceptelor și metodelor folosite în antreprenoriat;
- Explicarea, analiza și aplicarea conceptelor, metodelor și tehnicilor specifice planificării și elaborării planului de afaceri;
- Realizarea unui plan de afaceri;
- Descrierea, explicarea şi aplicarea conceptelor şi tehnicilor folosite în analiza mediului de afaceri al întreprinderilor mici;
- Cunoașterea noțiunii de management al unei afaceri;
- Previziunea cererii, capacităţii de producţie/prestare servicii, a veniturilor, tehnici de estimare a veniturilor;
- Previziunea cheltuielilor pe categorii, ținând cont de determinanții specifici ai acestora;
- Previziunea bilanțului contabil, a contului de profit și pierdere şi a tabloului de fluxuri de numerar;
- Descrierea, explicarea, analiza şi aplicarea conceptelor și principiilor folosite în dezvoltare durabilă.
Cine finanțează acest program și care sunt beneficiile pe termen lung pentru comunitate, în zona de vest a României?
Proiectul “Viitorul tău în antreprenoriat – soluție pentru o carieră de succes”, ID 142048, co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Implementarea proiectului va impulsiona procesul de inovare tehnologică și socială la nivel regional, promovarea practicilor și tehnicilor de învățare inovatoare, cât și desfășurarea activităților de formare antreprenorială și consiliere într-o manieră bazată pe un grad ridicat de digitalizare.
De ce ar trebui să se înscrie chiar acum un tânăr la acest program? Numiți 3 argumente forte.
Beneficiile participării într-un astfel de proiect sunt mult mai multe. Este vorba despre un program integrat de informare, formare și mentorat, promovarea, dezvoltarea și consolidarea culturii antreprenoriale și a competențelor manageriale ale viitorilor întreprinzători. Să nu mai spunem faptul că, pe lângă toate acestea, oferă capital și sursă de know-how necesară demarării unei afaceri, pentru minim 341 de persoane (studenți, masteranzi sau doctoranzi). Minim 23 dintre aceștia vor înființa întreprinderi în sectoarele competitive care să impulsioneze oferta ocupațională în regiune.
Suntem interesati in consolidarea culturii antreprenoriale la nivel regional, diminuarea disparităților intraregionale și reducerea ratei șomajului în rândul absolvenților de studii superioare, prin crearea de noi startup-uri și locuri de muncă.